Hoca! Penaltı yok mu hoca? #4

Dermot Gallagher

Hoca! Penaltı yok mu hoca?

Harvey Elliot’un sakatlığı: Hakem Pascal Struijk’e kırmızı kart göstermekte haklıydı.

Leeds savunmacısı Pascal Struijk’in Harvey Elliot’un bileğinin kırılmasına yol açan müdahalesi; Fabinho’nun takım arkadaşı Sadio Mane ofsayt pozisyonundayken attığı gol; Japhet Tanganga ve Michail Antonio’nun kırmızı kart pozisyonları; Ben Davies’in Palace maçında elle oynaması; Aubameyang’ın Norwich’e karşı bulduğu tartışmalı gol…

Eski Premier League hakemi Dermot Gallagher haftanın tartışmalı pozisyonlarını değerlendirdi.

Sky Sports’un “Ref Watch” yazı dizisinden çevirilmiştir.

Olay 1: İkinci yarının 15 dakikası henüz geride kalmışken, Pascal Struijk, Harvey Elliot’a arkadan yaptığı müdahaleyle oyuncunun korkunç sakatlığına sebep oldu.

Dermot’un Kararı ve Yorumu: Karar doğru. Kırmızı kart.

Dermot: “Öncelikle söylemeliyim ki Struijk’in bu tarz bir sakatlığa sebebiyet vermek gibi bir art niyeti olmadığına tamamen eminim. Bunu açıkça ifade edebilirim. Bu çok rahatsızlık verici bir sakatlık ancak hakemin müdahaleyi açıkça gördüğüne eminim: Struijk arkadan geliyor ve bu gelişin bir sonucu olarak olay yaşanıyor.”

“Yaşananları ve ortaya çıkan sonucu ayırırken çok dikkatli olmalısınız, fakat bu olayda hem müdahaleye hem de çıkan sonuca bakıldığında kırmızı kart verilmeyeceğini söylemek hayli zor olur.”

Pozisyonun detaylarına değinen eski hakem; “Hiçbir tekrar gösterim olmamasına rağmen sakatlığın ne kadar ciddi olduğunu anlayabiliyorsunuz. Başka bir kaynaktan müdahaleyi görmem gerektiği için pozisyonu izledim. Neler olduğunu görüyorsunuz, oyuncuların reaksiyonlarını görüyorsunuz ve durumun ne kadar ciddi olduğunu anlayabiliyorsunuz.”

“Arkadan müdaheleyi gördüğünüz anda kural şunu söyler: “Oyuncu rakibinin sağlığını tehdit ediyor mu?”. Sonuçta ortaya çıkan duruma baktığınızda kesinlikle bu sorunun cevabı evet. Oyuncu bunu yapmak istedi mi? Kesinlikle hayır. İşte pozisyon sonucu hakemin içinde bulunduğu denge ve ikilem burada. Hakemin sakatlığı gördükten sonra kırmızı kart göstermemesi hayli zor.”

“O maçın santrasını yaptırmamak isterdim!”

Hakem Dermot Gallagher benzeri bir pozisyon 1996 yılında yaşandığında sahada baş hakemdi. Pozisyonu hatırlatan İskoç hakem yaşananları ve hakemlerin bu anlarda neler yapması gerektiğini aktardı.

1996 sezonunda Coventry-Manchester United maçında göreve yapan Gallagher, maçın henüz 81. Saniyesinde David Busst’ın ayağının kırılmasına şahit olmuştu.

O günü hala çok net hatırlayan hakem; “Ben benzeri bir anı yaşadığımda maçın henüz ikinci dakikasıydı. Craig Pawson pozisyonu yaşadığında yarım saatlik bir mücadelesi daha vardı. Benimse koca bir 90 dakika. Bu dönemde hakemin avantajı yardımcılarının sürekli ona geri bildirim verebilmesi. Böylelikle maçın içinde kalabilirsiniz.”

Kendi yaşadığı anı detaylandıran tecrübeli hakem; “O an için söyleyebileceğim tek bir şey var. Hayatımda yaşadığım her deneyim, başardığım her şey içerisinde eğer bir şeyi değiştirebilseydim, o gün o maçın başlama vuruşunu yaptırmamayı dilerdim. Korkunç bir gündü. Ancak bu bir kez yaşandığında bununla başa çıkmalı ve ilerlemelisiniz ki bu da benim yapmayı öğrendiğim şey oldu.”

Hafta sonuna dönelim…

Olay 2: Fabinho, takım arkadaşı Sadio Mane gol çizgisine hayli yakın ve ofsayt pozisyonundayken golü buldu.

Dermot’un Karar ve Yorumu: Karar doğru. Gol verimeli.

Pozisyonu anlatan Gallagher; “Eğer kalecinin nerede durduğuna bakarsanız, top esasen Luke Ayling’in bacaklarının arasından geçiyor. Mane kalecinin görüş açısını kısıtlıyor mu? Hayır. Oyuncular ayrı durumda. Bence Mane, kalecinin çevresel açısı içindeyken kesin görüş açısı içerisinde değil ve bu da golün geçerli sayılma sebebinin kendisi.”

Olay 3: Japhet Tanganga, rakibi Wilfried Daha ile itiş kakış yaşadı ve her iki oyuncu da sarı kart gördü. Ardından Tanganga sert bir müdahale yaptı ve ikinci sarı kartla atıldı.

Dermot’un Karar ve Yorumu: İki sarı kartta doğru karar.

“Bu hayli enteresandı. İki oyuncu çatışmaya giriyor ve ikisi de sarı kart görüyor ki bu bence doğru olan karar. Eğer bakacak olursanız, Tanganga hayli öfkeli, itişip kakışıyorlar fakat yumruklar havada uçuşmuyor. Olay şu: “Bu bir şiddet eylemi, değil mi?” Ve saniyeler sonra ikinci müdahale geliyor. Bunu yaparsanız Jon Moss’a başka hiçbir şans bırakmazsız.”

Aynı maçta yaşanan diğer olay: Palace, Ben Davies’in elle müdahalesi sonrası penaltı kazanıyor.

Pozisyonun kararı ve yorumu: Doğru karar. Bu bir penaltı.

“Bunun elle oynama kabul edilmesi gerekiyor. Sezon öncesi gri alanları daha da daraltmamız gerektiğini, nelerin verilip nelerin verilmemesi gerektiğini konuşmuştuk. Özellikle var olan boşluklarda yapılan düzenlemelerden sonra bu pozisyona penaltı yok diyebilmek hayli zor. Eğer kollar açıksa bu cezalandırılmalıdır ve cezalandırıldı da.”

Olay 4: Michail Antonio, Jack Stephens’a yaptığı müdahale ve sonrasında Moussa Djenepo ile yaşadıklarının ardından çift sarı kartla oyundan atıldı.

Dermot’un Kararı ve Yorumu: İki sarı kartta da karar doğru.

“Bence bu pozisyon tamamen var olan beklentileri karşılıyor: tutarlılık beklentisini. İki oyuncu arasında bir karışıklık var ve benim de doğru olduğunu düşündüğüm sarı kartlar çıkıyor. Bu pozisyonlar Tanganga ve Zaha olayına da çok benziyor. Antonio’da tıpkı Tanganga’nın yaptığını yapıyor ve ikinci sarı kartı görüyor. Bu tamamen tutarlılıktır.”

Olay 5: Arsenal golü bulmadan önceki hazırlık esnasında top Bukayo Saka’nın koluna çarpıyor. Pozisyonun devamında ise Aubameyang gol vuruşunu yaptığı sırada ofsayt şüphesi mevcut.

Dermot’un Kararı ve Yorumu: Karar doğru. Elle oynama yok, ofsayt söz konusu değil ve gol verilmeli.

Pozisyonu açıklayan emekli hakem; “Top Saka’nın aniden eline geliyor. Durum bundan ibaret. Aniden Norwichli bir oyuncuya da çarpıp uzaklaşabilirdi. Yeni kurallar kapsamında bir anlamı olmadığı için bununla pek ilgilendiğimi söyleyemem. Top çarpar ve oynamaya devam ederler. Doğrudan gol atan bir oyuncuya top gitmediği ve gol olmadığı sürece oyun devam eder.”

Aubameyang’ın ofsayt pozisyonu ile ilgili; “Gerçekten çok enteresan bir an yaşandı. İlk bakışta Auba’nın ofsaytta olduğunu düşündüm. Pozisyona ofsayttan dahil oluyor fakat top direğe çarpıp geri döndüğünde Pepe’ye gittikten sonra ona dönüyor. Bu nokta da o topun arkasına geçmiş ve ofsayttan çıkmış durumda.”

Olay 6: Jamie Vardy, City savunmasını aşıyor ve skoru buluyor ancak yardımcı hakem ofsayt bayrağını kaldırıyor.

Dermot’un Kararı ve Yorumu: Karar doğru. Gol iptal.

“Çok inceydi fakat saha içi kararı olarak ofsayt kararı verildi ki bu bence çok doğru ve yerinde bir karardı. Yardımcı bekledi ve top kaleye girdiği an bayrağınu kaldırdı. VAR kontrol etti ve Vardy’nin açıkça ofsayt olduğu görüldü. Çok ama çok başarılı bir karardı.”

Tecrübeli hakem bu hafta Premier League’deki pozisyonlara bir de bonus pozisyon eklemiş. İngiltere Kadınlar Süper Ligi’nde Tottenham’ın City karşısında galibiyet golünü bulduğu pozisyondaki tartışmaları tecrübeli hakemden öğreniyoruz.

Bonus Olay: Tottenham’ın galibiyet golünde top Rosella Ayane’ın eline çarptı. VAR’ın olmadığı ligde karar değişmedi ve gol geçerli sayıdlı.

Dermot’un Kararı ve Yorumu: “Bu açıkça elle oynama. Hücum oyuncusu tüm kolları açık bir biçimde topa ilerliyorsa alarm zilleri çalmaya başlamalıdır. Neden kolları havadaydı ki? Top ellerine çarptıktan sonra Steph Houghton’a sekti ve topu kendi ağlarına yollamasına sebep oldu.”